Pentru ca lumea în care trăim este super dinamică și tehnologia avansează în câteva luni cât alte domenii în câțiva ani, traficul în orașele patriei se aglomerează și el pe zi ce trece. Pentru asta, există soluții ca regiile de transport local, metrou (în București, momentan), biciclete, și de vreo 2-3 ani încoace, dispozitivele personale de mobilitate de tipul roților autobalansate, hoverboard-urilor sau trotinetelor electrice.
Suntem siguri că nu de puține ori ai văzut în trafic personaje care se strecoară, călare pe tot felul de agregate scurtând astfel timpul transportului dintre punctul A și punctul B la jumătate din cel petrecut într-un vehicul convențional pe 4 roți și anulând poluarea creată de motorul cu ardere internă. Deci, avem economie de timp, poluare mai puțină și sentiment de libertate deplină. Vrei și tu, așa-i? Avem câteva sfaturi legate de asta.

1. Informează-te despre legislație
Momentan, nu avem o lege clară care să se refere la vehiculele electrice personale, dar sunt câteva proiecte de lege și niște dezbateri publice în derulare. Și implică-te, spune-ți părerea și motiveaz-o!
Poți găsi mai multe informații despre asta, aici sau aici.

2. Hotărăște-te ce vrei cu adevărat
Vrei mobilitate (să te urci ușor cu ea în lift, să mergi 2 km până la metrou și să nu-i încurci pe ceilalți călători) sau viteză și adrenalină (peste 30 km/h, accelerație nebună și plecat primul de la semafor). Vrei să faci naveta la serviciu, sau să ieși în parc în weekend? Sau amândouă? Uită-te la cât mai multe review-uri, pe YouTube sau scrise, cere sfaturi de la cea mai mare comunitate de posesori de vehicule electrice din RO (peste 7300 de membri)
- Grupul de facebook WeAreElectric se găsește aici. Suntem prietenoși și plini de informație. Poți citi regulamentul aici.
- Găsești aici niște articole despre mai multe modele de trotinete electrice populare.
- Techtronic9000 are niște review-uri foarte interesante cu tot felul de vehicule și gadgeturi.

3. Înainte să cumperi, testează
Poți face asta la multe din magazinele de trotinete electrice, dar noi recomandăm să mergi la evomag pentru că ai loc, și întotdeauna găsești pe cineva priceput să-ți explice despre ce e vorba. Mai mult, te invităm la cel puțin una din întâlnirile noastre, pentru că suntem pasionați, diverși, pricepuți, și, după cum spuneam mai sus, prietenoși.
- Găsești o listă cu evenimentele organizate de noi, aici.

4. Fă pasul, cumpără!
După ce te-ai hotărât, intră pe site-ul unui reseller de vehicule electrice și alege-ți jucăria, sau intră pe bazar să vezi oferta de vehicule second hand. Recomandăm următoarele magazine online sau offline:

5. Nu uita de siguranța personală
Poate pare overkill, dar gândește-te că un impact la 30-50 km/h, cu un obiect de 10 ori mai greu ca tine, nu are cum să te lase decât cu vânătăi, sau mai rău. Așa că fă un efort și ia-ți o cască, o vestă reflectorizantă, eventual niște cotiere și genunchiere, și nu uita de lumini. Trebuie să fii vizibil în trafic pentru că șoferii nu sunt obișnuiți să se uite după vehicule cu mai puțin de patru roți: fie ele trotinete electrice, monocicluri electrice, motociclete sau biciclete. Găsești o impresionantă varietate de echipamente de genul ăsta aici:

6. Ai grijă de noua ta achiziție
După ce procesul de cumpărare a fost încheiat, ia legătura cu un expert pentru îmbunătățiri și revizii. Drumurile din România nu sunt cele mai bune din lume, avem gropi, piatră cubică unde îți e lumea mai dragă, borduri în trei straturi, cuie pe jos și alte treburi de genul ăsta. Așa că este o idee bună ca după achiziționare, mai ales dacă trotineta este SH, să îți iei din timpul prețios și să faci un drum până la Service WAE ca să arunce un ochi la trotineta ta și să strângă ce trebuie strâns, să ungă ce trebuie uns, și să schimbe ce trebuie schimbat.

7. Distrează-te…
…respectând legile, codul bunelor maniere și al bunului simț. Nu fi nesimțit. Gândește-te că, la fel ca și tine, majoritatea participanților la trafic vor doar să ajungă la destinație rapid și sigur. Vechiul proverb care spune că „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” se aplică și în cazurile astea. Nu tăia calea, nu trece pe roșu, dă prioritate când trebuie să dai prioritate, și ține minte: prioritatea nu o ai, ci ți se dă, adică nu te arunca cu capul înainte fără să fii conștient de împrejurările în care te afli. O luptă între 70-100 kg și 1200 kg se termină urât pentru cel de 70-100 kg.